27 Mayıs 2009 Çarşamba

YAĞSIZ, YUMURTASIZ REVANİ


Tarifi burada görünce tereddütsüz denemeye karar verdim ama sabah ortaya çıkan hamur pişmeden önce ve piştikten sonra beni epey tereddüte düşürdü. Çünkü çok kıvamlı bir hamurdu ve pişince de hiç şişmeden incecik kaldı. Ancak sıcak şerbetle buluşunca epey kabardı diyebilirim. Demekki birazcık sabretmek gerekiyormuş :)

Gayet hafif ve şık bir tatlı oluyor. Ben orjinal tarifin 1,5 katını yaparak büyük boy kare borcamda pişirdim. Siz verdiğim oranla pişirmek isterseniz 26 cm lik yuvarlak borcam kalıp yeterli olacaktır.

Revaniyi fırından aldıktan sonra ılınmış şerbeti döküp iyice çekmesini bekleyin. Yuvarlak kurabiye kalıplarıyla şekil vermenizi tavsiye ederim. Bardakla kesmeye kalkarsanız içinde kalıp hepten şekli bozulabilir. Ben minik pasta çemberiyle şekillendirdim. Kalan parçaları da kakao ve hindistan ceviziyle karıştırıp üzerlerine pay ediyorsunuz. İşte bu kadar, afiyetler olsun...

MALZEMELER:

1,5 su bardağı irmik
1 su bardağı tozşeker
1 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı un
10 g. kabartma tozu (1 paket)
1 vanilya
Dilerseniz 1 çorba kaşığı limon kabuğu rendesi

Şerbeti İçin:

3 su bardağı tozşeker
4 su bardağı su
2 damla limon suyu

Artan parçalar için:
1 çorba kaşığı kakao
2 çorba kaşığı hindistan cevizi

YAPILIŞI:

Hamuru için tüm malzemeleri iyice karıştırıp yağlanmış kalıba serin ve önceden ısıtılmış 150 derece turboda üzeri iyice kızarana dek pişirin.

Revaniniz pişerken şerbetini hazırlayın. Tencereye önce tozşekerleri alıp hafif karamelize edin ve eriyene dek yaklaşık 15 dk. kaynatın ve ocaktan almaya yakın limon suyunu damlatın. Ilımaya bırakın.

Şerbetini iyice çeken revaniyi çember kalıplarla kesin ve kalan parçaları kakao ve hindistan cevizi ile karıştırarak porsiyonların üzerine pay edin. Dilerseniz üzerine kaymak da koyup onun üzerine istediğiniz kuruyemişle süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

24 Mayıs 2009 Pazar

ÇOKOPRENSES

Çokoprens yapacağım diye işe koyuldum ama maalesef kıyısından döndüm. Banıu da tarifi ve fotoğrafı görünce vuruldum ancak benimkisi tek kat çokoprens olunca ben de adını değiştireyim bari dedim. Kibeledeki tarifin birebir aynısını yaptım ancak hamur oldukça elastik oldu. Ben açtıkça o toplandı ve ince olması gerekn parçalar kalıptan oldukça kalın çıktı. Yalnız lezzeti tam yerindeydi. Hazır çokoprens yanında sıfır kalır, çok lezzetli oluyor. Mutlaka deneyin derim. Bilge Adam'daki kafeteryamda da öğrenciler beğenerek tükettiler :) Gelelim tarife

Kurabiye için:

200 gr erimiş ılık tereyağ veya margarin
100 g.l krema (küçük paket kremaların yarısı)
1/2 su bardağı pudraşekeri
2 paket vanilya
1 yumurta sarısı
bir tutam tuz
aldığı kadar un

Arasına:
200 gr bitter çikolata
200 g. krema


Önce iç kremasını hazırlamamız gerekiyorki pişene dek istenen kıvama gelebilsin. Krema ocakta kaynama noktasına dek ısıtılır ve ocaktan alınıp doğranmış bitter çikolata içine koyularak eritilir.

Pudra şekeri ve yağ iyice karıştırılır. Yumurta sarısı, krema ve tuz eklenip tekrar karıştırılır.

Vanilya ilave edilir ve azar azar un ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur dolapta 15 dakika bekletilir ve hafif unlanmış zeminde yarım santim kalınlıkta açılıp yuvarlak kalıpla kesilir. İstenirse üzerlerine kürdanla çokoprensteki gibi delikler yapılır.

Yağlı kağıt serili fırın tepsisine alınıp önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri kızarmadan pişirilir.

Ilınınca aralarına hazırladığımız kremadan sürülüp ikinci kurabiye ile kapatılır. Ben kıvamını orjinali gibi yapamadığım için tek kat kurabiyelerin üzerini çikolatalı krema ile kapladım.

Afiyet olsun.