29 Ocak 2009 Perşembe

Marsmallowlu Kakaolu Sandviçler (Whoopie Pie)

Tarifi Sevgili Ayşem de görmüştüm. Görür görmezde vuruldum. Yapmak için ancak fırsatım oldu. Yalnız fırınımın tepsisi kurabiye malzemesine küçük geldiği için, artanları sık sık tepsiye yerleştirince pişerken yayılıp birbirleriyle kaynaşmış oldular :) Böyle olunca da elbette Peçetedeki gibi düzgün sandviçler elde edemedim. İnşallah bir dahaki sefere diyelim.

Marsmallow o kadar arttıki her şekilde değerlendirme fırsatım oldu. bir kısmını evde bulunan "haylayf bisküvi" arasına sürerek farklı sandviçler elde ettim. Bir kısmına ise damla çikolata katıp hindistan cevizine bulayarak "marsmallow lokumları" yapmış oldum :)


Son aşamada ise 3'erli paketledim, yarınki ziyaretimde çocuklara "ev yapımı halley" götürerek şaşırtmak istiyorum.



KURABİYE MALZEMELERİ :

2 su bardağı un
1/2 su bardağı kakao
1,25 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
1,5 çorba kaşığı limon suyu
1 su bardağı süt
1 paket vanilya (ya da aroması)
115 gr. margarin (oda sıcaklığında)
1 su bardağı toz şeker
1 yumurta (oda sıcaklığında)

Tarifin orjinalinde 1 çay kaşığı kadar vanilya aroması, toz şeker yerine ise esmer şeker kullanılıyor. Benden söylemesi ;)


KURABİYELERİN YAPILIŞI :

** Fırınınızı 170 derece de ısıtın

** Un, kakao, karbonat ve tuz u bir kaba eleyip bırakın.

** Limon suyu, süt ve vanilyayı bir kapta karıştırıp 10 dk. bekletin.

** Margarini rengi dönene kadar çırpıp şekeri ekleyin ve krema kıvamına gelecek şekilde çırpmaya devam edin. Yumurtayı da ekleyip karışıma çırparak yedirin.

** Mikser düşük ayarda olcak şekilde kuru malzemeleri 3 aşamada, sıvı malzemeleri ise 2 aşamada ekleyin.
Yani bir miktar kuru karışım, sonra sıvı, sonra kuru, sonra sıvı ve en son kuru malzeme ile bitirip çırpın

** karışımı sıkma torbasına alarak yağlı kağıt serili tepsiye belli aralıklarla minik parçalar bırakın. Ortalama 45 çift kurabiye çıkıyor.
170 derecede 10 dakika pişirin.

** Minik kurabiyeleri fırına vermeden önce parmağınızı biraz ıslatarak üzerlerini pürüzsüzleştirebilirsiniz.



MARSMALLOW MALZEMESİ :


1 yemek kaşığı toz jelatin
1/2 su bardağı soğuk su
1 su bardağı pudra şekeri
3 yemek kaşığı su
1/2 çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı glikoz
1 vanilya

YAPILIŞI :

** Toz jelatin ve soğuk su çırpma kabında karıştırılıp jelatinin şişmesi sağlanır.

** Ocakta pudra şekeri, su, glikoz ve tuz eriyene kadar pişirilir.
Kaynamamasına dikkat edilmeli.

**Hazırlanan bu karışım jelatinin olduğu kaba dökülerek tam 15 dakika yapışkan kıvam alana kadar çırpılır.

** Hazırlanan karışım sıkma torbası ile soğutulmuş sandviçlerin üzerine sıkılır ve istenirse damla çikolata serpilerek ikinci parça yapıştırılır.

** Fazla marsmallow malzemesi damla çikolata karıştırıldıktan sonra hindistan cevizine bulanarak enfes lokumlar elde edilebilir.





Sonunda mini sandviçleri paketledim. Hem çocuklar için daha çekici hale geldi hem de tazeliğini korudu.

17 Ocak 2009 Cumartesi

Portakallı Panna Cotta


Tarif sevgili Banu' dan. Ben tarifi biraz değiştirdim çünkü bana göre kreması biraz sert oluyor, daha yumuşak olması tabiiki tercihim. Yapılışı da oldukça basit.
Panna Cotta'mın fotoğrafı oldukça kötü çıktı çünkü o ara fotoğraf makinem bozuktu ben de telefonla görüntüledim. Napalım şimdilik böyle olsun bir dahaki sefere güzelce fotoğraflarım artık.
Haydi kolay gelsin.
MALZEMELER:
Portakal Peltesi için;
1 su bardağı portakal suyu
1 su bardağı su
2 yemek kaşığı nişasta
1/2 su bardağı toz şeker
Pelte için tüm malzemeyi karıştırıp göz göz olana dek pişirin ve soğumaya bırakın.
Panna Cotta için;
2 paket süt kreması (400 gr.)
6 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yemek kaşığı toz jelatin ya da 1 yaprak jelatin
2,5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı nişasta
1 vanilya
- Krema, süt, pudra şeker ve nişastayı tencerede karıştırın.
- Ayrı bir kapta toz jelatini çok az sıcak su ile eritin. Karışıma kaynamadan önce ilave edin ve göz göz olana dek pişirin.
- Ocaktan alıp biraz ılınınca vanilyayı ilave edin.
- Pişen muhallebiyi uygun kaplara üzerlerinde biraz boşluk kalacak kadar paylaştırın.
- Son olarak pelteyi de kaplara paylaştırın ve soğuyunca üzerlerini fındık, toz fıstık ve dekor şekeriyle süsleyin.
- Buzdolabında 2-3 saat beklettikten sonra servis yapın.
- Afiyet olsun

15 Ocak 2009 Perşembe

Aşure ile Başlayalımki Bereket Getirsin Hanımeli'ne


Besmele ile başlamakta sonsuz fayda olduğunu düşünüyorum. Bebeğime yaptığım yemekleri paylaşmak adına oluşturduğum blok daha çok yeni olmasına rağmen beni bambaşka bir dünyanın içine alıverdi. Meğer ne kadar güzel arkadaşlıklar kurulabiliyormuş bloggerda, meğer ne çok hamarat hanım varmış hem güzel yemek yapıp hem de harikulade fotoğraflar çekebilen:) Sanki her gün güncelleme yapmak ödevim gibi hissediyorum ve zevkle geçiyorum artık internetin başına "dur şu fotoğrafı ekleyeyim, aman şu püf noktayı unutmayayım..." derken bir de bakıyorumki geceyarısı olmuş. Artık bloğum yüzünden daha az uyusamda şikayet etmiyorum.

Gerçekten çok keyifli olmaya başladı bu iş. Bildiklerimi profesyonelleştirmek adına hemen Chef's e yazıldım. Temel pastacılık eğitimim bitti bile. Şimdi sıra 2. kurda. Yepyeni tarifler biraz da yaratıcılıkla birleşince hiçte fena işler çıkmıyormuş valla.

Açılışı da Aşure ile yapıyorumki bereketiyle ayağını sürtsün diye :) Annemden aldığım tarifi birazda araştırarak kendimce ilk kez pişirdim. Hemen kısa değerlendirmesini de yaparsam tencerem ufaktı bir dahaki sefere büyük tencere şart oldu, bu yüzden de katı oldu. Ayrıca bir daha ki sefere siyah üzümü içine atmak yok rengi kara olsun istemiyorum :)

Hadi afiyet olsun

AŞURE MALZEMELERİ:

250 g. nohut

200 g. kuru fasulye

150 g. kuru barbunya

300 g. buğday

100 g. pirinç

200 g. kuru kayısı

200 g. kuru üzüm

150 g. haşlanmış soyulmuş kestane

150 g. kuru incir

150 g. fındık

1 çubuk tarçın

1 portakalın kabuğu

900 g. toz şeker


Nohut, kuru fasulye, barbunya ve buğday geceden ıslatılır.

Buğday bir tencrede bir taşım olmak şartıyla haşlanır, diğerleri ise düdüklüde 5 dk. haşlanıp yumuşatılır.

Haşlanan bakliyatların hepsi ve pirinç tencereye konup üzerlerini 4 parmak geçecek kadar sıcak su dökülerek kaynatılmaya başlanır.

Nişastasını salmaya başlayıp suyun rengi iyice bulanınca kayısı, üzüm, incir, çubuk tarçın, kestane ve portakal kabuğu rendesi eklenir.

İyice kıvam alınca indirmeye yakın şeker ve bütün fındıklar katılır.

Kaplara servis edilip arzuya göre, ceviz, fındık, fıstık, nar ile süslenip servis yapılır ve en ene en önemlisi; Komşu, akraba ve dostlarla paylaşılır.

Allah kabul etsin

Afiyet olsun