26 Mart 2009 Perşembe

NERELERDEYİM BEN???






Uzun bir aradan sonra tekrar herkese merhaba. Gerçekten özlemişim ama bu sefer tarifle dönmedim. 3 haftaya yakın süredir artık evde değilim gibi bir şey. Bunun 1 haftası Kosgeb eğitimleri ile geçti. Evet projem kabul gördü ve kredi alabilmek için Unicon un girişimcilik seminerleri ve danışmanlığı ışığında çalışıyorum. Kurulacak iş yerim için İş planı hazırlıyorum!!! Ne zor işmiş çok kapsamlı gerçekten ama bir yandan da böyle bir fizibilite çalışması yaparak hazırlıklı olarak işe girişecek olmam sevindirici.
Gelelim geçtiğimiz 2 haftaya. Artık çalışıyorum :)) Bilge Adam Taksim şubesinin kantin işletmeciliğini yüklendim. Evde yaptığım lezzetleri ve sandviçleri öğrencilerle paylaşıyorum.İlk zamanlarda ne kadar hamlanmış olduğum çıktı ortaya. Sabahın kör vakti kalkıp poğaça mayalamak v.s. üstelik akşam 20.30 lara kadar çalışmak, eve gelip bir de ertesi güne pasta, börek hazırlamak beni dağıttı diyebilirim. Bünyem ancak ancak alışıyor. Tabii bir de METEHAN faktörü varki o daha da fena. İlk başlarda hiç kabullenemedi, birden bire yemek yemeği kesti. Her zaman alışkın olduğu anneanne, babaanne bakımlarına olmadık yaramazlıklarla isyan etti ama yavaş yavaş alışıyor sanırım. Geçen sabah bizi ilk defa el sallayarak uğurladı. Oğlum benim, çok özlüyorum onu :( Eve gidince de bütün vaktimi yatırana kadar ona ayırmaya çalışıyorum. Bir de paşama pedallı bir motorsiklet aldım oynasın güzel havalarda dışarda takılsın diye(yağmur bir izin verirde, güneş şöööyle azıcık kafasını uzatırsa tabii), Kendi kendimi mi avutuyorum yoksa oğlumumu bilmiyorum???
Yaptığım tarifleri yayınlamaya http://www.hanimelipasta.com/ adresinden devam edeceğim. Tabii ilk gözağrım "bebek yemeklerini" bırakmak yok ama artık fotoğrafsız olarak devam edebilirim. Ne zamandır yazılmayı bekleyen bir kaç tarif var, onlardan sonra artık tarifler fotoğrafsız gelebilir şimdiden affınıza sığındım gitti.
Sevgiyle kalın

7 Mart 2009 Cumartesi

%100 DOĞAL, PATATESLİ TAM BUĞDAY EKMEĞİ

Bu tarife %100 doğal demek çok doğru gerçekten de içerisinde hiç bir katkı maddesi yok. Tuz olarak deniz tuzu, şeker yerine de pekmez kullanıyoruz. Un ise tam buğday unu olacak.Ekmeğinizde patates kullanmanız ise ekmeğin uzun süre bayatlamadan kalmasını sağlıyor.

Uzun süredir evde ekmek yapmak istiyordum. Nedendir bilinmez "ekmek yapma makinaları" na karşı bir gıcığım var (evde koyacak yerim yok ya gıcığım işte:). "Aslan Fırınım Ekmek Yapma Makinasına Karşı" diyerek kolları sıvadım, süper de bir ekmek çıktı ortaya. İlk denemeyi geçtiğimiz pazar günü yapmıştım. Tam 5 gün en ufak bir bayatlama ve küflenme olmadan (ilk defa sıfır ziyansız olarak) bir ekmeği tükettik diyebilirim.

Dün de yeniden mayaladım. İkinci denememde içine birazda beyaz un karıştırdım. O da gayet güzel oldu.Sadece tam buğday unuyla ekmeği yapınca bayağı esmer bir ekmeğiniz oluyor ve beyler tarafından ilk başta light mış gibi algılanıyor :) Sırada nohut mayalı ekmek olacak. Beni bakleyin anacımm...


MALZEMELER:

1/2 paket yaşmaya veya yarım yemek kaşığı kuru maya
2 yemek kaşığı pekmez
2 yemek kaşığı tam buğday unu

1 tatlı kaşığı deniz tuzu
6 su bardağı tam buğday unu
2 orta boy patates
2 su bardağı su

YAPILIŞI:
  • Öncelikle patatesleri soyup doğrayın ve üzerini geçmeyecek kadar suda haşlayın. Suyunu bir başka kaba süzerek ılınmaya bırakın.






  • Mayayı, pekmezi ve 2 yemek kaşığı tam buğday ununu bir kaba koyup üzerlerine patatesin haşlama su ile birlikte 2 su bardağı ılık su ilave edin. Mümkünse radyatör üzerinde 15-20 dk. kadar mayalanmaya bırakın. Eğer bu sürede mayalı karışımınız köpük köpük olmazsa mayalanma başarısız demektir. Yeniden hazırlamanız gerekir.






  • Genişçe bir yoğurma kabına önce tuzu döküp daha sonra üzerine yaklaşık 6 su bardağı kadar tam buğday ununu ilave edin. Ortasını açın, hazırladığınız maya karışımı ve patates püresini ekleyip güzelce yoğurun. Üzerine nemli bir bez örterek hamur 2 katına çıkacak kadar dinlenmeye bırakın. Takribi 45-50 dk. sürüyor.



  • Dinlendirdiğiniz pofidik durumdaki hamuru tekrar yoğurup (bu sırada çökebilir endişelenmeyin) pişireceğiniz kalıba veya tepsiye yerleştirin ve üzerine keskin bir bıçakla çizikler atın. Tekrardan 1 saat kadar dinlenmeye bırakın.






  • Önceden ısıtılmış 220 derece fırında önce 10 dk. pişirip daha sonra fırın ayarınızı 180 dereceye düşürün ve 40 dk. daha pişirin.






  • Pişen ekmeğinizi tel ızgara üzerine alarak soğumaya bırakın. Bayatlamamsı için her ekmek gibi ağzı kapalı bir poşette muhafaza edebilirsiniz.

  • Afiyet olsun.

2 Mart 2009 Pazartesi

BEYAZ UNSUZ, ŞEKERSİZ KEK -- EN GÜZEL SAĞLIK KEKİ



Son günlerde bir roman gibi zevkle okuduğum "Beyaz unsuz, Şekersiz Hamur İşleri" kitabında yer alan tarifi biraz değiştirerek kendimce uyguladım ve sonuca bayıldım. Bu kadarını beklemiyordum. Çünkü sağlıklı diye önümüze sunulan herşey hep tatsız, tuzsuz, sevimsiz ama sanki çok lezzetliymiş gibi davranıp kendimizi kandırdığımız şeyler değil mi??

Böyle unsuz,şekersize can kurban. Mutlaka deneyin derim.

Kitaptan bir tane de ekmek tarifini denedim ve bayıldım. Onu da ekleyeceğim ama bugün değil. Yine blog listemde yeni eklenen tariflere, yorumlara bakmaktan gece yarısı yaptım saati. İnşallah ekmek tarifi yarına diyip, enfes kekin tarifine geçeyim.

Bu arada kekte beyaz un yerine tam buğday unu kullanıyor. Ben markette tam buğday unu bulamadım. Çok yakın bir dostumuzun fırınından rica edip aldım. Bitince buradan almayı düşünüyorum. Yalnız tam buğday unuyla yapılan herşey enfes oluyor. Özellikle ekmek köy ekmeğini kesinlikle aratmıyor.


MALZEMELER:

I.ADIM:

14 tane medine hurması
1 su bardağı siyah üzüm (çekirdeksiz ve çöpleri ayıklanmış olmalı)
4 tane günkurusu kayısı
2 yemek kaşığı portakal kabuğu şekerlemesi
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
1 elma rendesi
1 muz rendesi
1 tatlı kaşığı tarçın
1 portakal suyu
1 limon suyu

II.ADIM:

3 yumurta
1/2 çay kaşığı deniz tuzu
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı tam buğday unu
1 su bardağı yulaf ezmesi
2 tatlı kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı karbonat

Hurma ve kayısıları hatta üzümler iriyse onları da bıçakla minik parçalara ayırın. I. adımdaki diğer tüm malzemelerle karıştırın.

Bir başka kapta yumurtaları tuzla iyice beyazlayana kadar çırpın. Üzerine kuruyemişlerin olduğu tüm malzemeyi ekleyip karıştırın.

Un, yulaf ezmesi,kakao ve karbonatı eleyip karıştırın.

Yağlanıp unlanmış kek kalıbınıza hamuru döküp önceden ısıtılmış 160 derece fırında pişirin.

Yanına bir de bitki çayı demleyip güzelce ayaklarınızı uzatıp keyfini çıkarın
Afiyet olsun.