7 Mart 2009 Cumartesi

%100 DOĞAL, PATATESLİ TAM BUĞDAY EKMEĞİ

Bu tarife %100 doğal demek çok doğru gerçekten de içerisinde hiç bir katkı maddesi yok. Tuz olarak deniz tuzu, şeker yerine de pekmez kullanıyoruz. Un ise tam buğday unu olacak.Ekmeğinizde patates kullanmanız ise ekmeğin uzun süre bayatlamadan kalmasını sağlıyor.

Uzun süredir evde ekmek yapmak istiyordum. Nedendir bilinmez "ekmek yapma makinaları" na karşı bir gıcığım var (evde koyacak yerim yok ya gıcığım işte:). "Aslan Fırınım Ekmek Yapma Makinasına Karşı" diyerek kolları sıvadım, süper de bir ekmek çıktı ortaya. İlk denemeyi geçtiğimiz pazar günü yapmıştım. Tam 5 gün en ufak bir bayatlama ve küflenme olmadan (ilk defa sıfır ziyansız olarak) bir ekmeği tükettik diyebilirim.

Dün de yeniden mayaladım. İkinci denememde içine birazda beyaz un karıştırdım. O da gayet güzel oldu.Sadece tam buğday unuyla ekmeği yapınca bayağı esmer bir ekmeğiniz oluyor ve beyler tarafından ilk başta light mış gibi algılanıyor :) Sırada nohut mayalı ekmek olacak. Beni bakleyin anacımm...


MALZEMELER:

1/2 paket yaşmaya veya yarım yemek kaşığı kuru maya
2 yemek kaşığı pekmez
2 yemek kaşığı tam buğday unu

1 tatlı kaşığı deniz tuzu
6 su bardağı tam buğday unu
2 orta boy patates
2 su bardağı su

YAPILIŞI:
  • Öncelikle patatesleri soyup doğrayın ve üzerini geçmeyecek kadar suda haşlayın. Suyunu bir başka kaba süzerek ılınmaya bırakın.






  • Mayayı, pekmezi ve 2 yemek kaşığı tam buğday ununu bir kaba koyup üzerlerine patatesin haşlama su ile birlikte 2 su bardağı ılık su ilave edin. Mümkünse radyatör üzerinde 15-20 dk. kadar mayalanmaya bırakın. Eğer bu sürede mayalı karışımınız köpük köpük olmazsa mayalanma başarısız demektir. Yeniden hazırlamanız gerekir.






  • Genişçe bir yoğurma kabına önce tuzu döküp daha sonra üzerine yaklaşık 6 su bardağı kadar tam buğday ununu ilave edin. Ortasını açın, hazırladığınız maya karışımı ve patates püresini ekleyip güzelce yoğurun. Üzerine nemli bir bez örterek hamur 2 katına çıkacak kadar dinlenmeye bırakın. Takribi 45-50 dk. sürüyor.



  • Dinlendirdiğiniz pofidik durumdaki hamuru tekrar yoğurup (bu sırada çökebilir endişelenmeyin) pişireceğiniz kalıba veya tepsiye yerleştirin ve üzerine keskin bir bıçakla çizikler atın. Tekrardan 1 saat kadar dinlenmeye bırakın.






  • Önceden ısıtılmış 220 derece fırında önce 10 dk. pişirip daha sonra fırın ayarınızı 180 dereceye düşürün ve 40 dk. daha pişirin.






  • Pişen ekmeğinizi tel ızgara üzerine alarak soğumaya bırakın. Bayatlamamsı için her ekmek gibi ağzı kapalı bir poşette muhafaza edebilirsiniz.

  • Afiyet olsun.

4 yorum:

  1. Hülyacım selamını aldım canım, sana da selamlar sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. ellerine saglik. cok güzel olmus. canim cekiverdi. sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. ben patateslerin kabuğunu soyup küçük doğrayıp dediğin gibi haşladım patatesler suyunu çekti şimdi ne yapıcam

    YanıtlaSil