3 Haziran 2009 Çarşamba

ÇİKOLATA SOSLU KAKAOLU KEK


MALZEMELER:

3 yumurta
1 fiske tuz
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
2,5 su bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
1 vanilya
1 kabartma tozu

YAPILIŞI:

- Yumurtaları tuzla birlikte beyazlaşana dek çırpın.

- Şekeri ekleyip mümkün olduğunca erimesini sağlayana kadar çırpmaya devam edin.

- Sıvıyağ ve sütü ekleyip çırpın ve mikseri artık bir kenara bırakın.

- Un, kabartma tozu ve kakaoyu eleyin.

- Vanilyayı da damlatıp kaşıkla köpüren yumurtalar sönmeyecek şekilde güzelce karıştırın ve yağlanmış kalıba boşaltın.

- Önceden ısıtılmış (turboda) 150 derece fırında 40 dakika pişirin.

Çikolata Sos için:

1 su bardağı süt
1 su bardağı su
2 yemek kaşığı tozşeker
2 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı tepeleme kakao
1-2 damla sıvıyağ
50 g. bitter kuvertur çikolata yada 2 damla çikolata aroması

- Tüm malzemeleri pişirme kabına alın.

- Telle çırparak göz göz olana dek pişirin.

- Ilımaya bırakın ve arada karıştırarak kabuk tutmasını engelleyin

** Kapaklı bir kavanoz içinde 2-3 gün buzdolabında muhafaza edebilirsiniz ve dilediğinizde benim gibi boooooool bol her dilime dökebilirsiniz :))
Kekinizin çook çok kabarmasını istiyorsanız benden birkaç öneri ;
- Yumurtaları tek başına ve ikinci aşamada şekerle birlikte uzunca bir süre çırpın ve renginin iyice beyazlaşmasını sağlayın veya;
- Yumurta aklarını ayrı sarılarını ayrı çırpın. Tozşekeri sarılarına ekleyerek çırpın ve sonra ikisini bir araya getirerek keke devam edin.
- Keki fırına koyduktan sonra kesinlikle ve kesinlikle fırının kapağını açmayın.
- Ben uzun yıllar keki hep fırına, ön ısıtma yapmadan attım ve başarılı olduğum söylenemez. Sıcak fırına atarak üzerinin kurumasına engel olursunuz.
- Fırının sıcaklık ayarını mümkün oldukça düşük tutunki demlene demlene içi dışı pişsin.
- Mini fırınlar kek pişirmede bana göre hiç iyi değil ama seçeneğiniz yoksa da kalıba keki döktükten sonra üzerine bir yağlı kağıt sererek fırına verirseniz üzerinin yanmasını kısmen engellemiş olursunuz. Mini fırınlarda kekin hemen üstü kızarır hatta yanar ama içi çiğ kalır, dikkat edin!!!

4 yorum:

  1. kek çok güzel görünüyor elinize sağlık püf noktaları içinde teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. görüntü süper ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık Hülya'cığım. Çok güzel görünüyor :))

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. çoook teşekkür ederim arkadaşlar. Yorumların benim için apayrı yeri var. Eksik olmayın :)
    Sevgiler
    Hülya
    www.hanimelipasta.com

    YanıtlaSil