27 Şubat 2009 Cuma

PASTANE POĞAÇASI


MALZEMELER:
250 g. margarin (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı ılık süt
1 çay bardağı ılık su (mayayı eritmek için)
1/2 paket yaş maya
1/2 yemek k. toz şeker
2 yumurta (1 sarı üzeri için)
2 tatlı k. tuz
Aldığı kadar un

YAPILIŞI:

Mayayı ılık suda eritilerek bir müddet bekletin

Margarini elinizle yoğurarak yumuşatın ve yumurtaları kırıp margarine yedirin.

Süt, şeker ve eritilmiş mayayı ekleyip elde ettiğiniz bulamacın çevresine un serpip yavaş yavaş yoğurun. Tuzu biraz unla yoğurduktan sonra ilave edinki mayayı etkilemesin.

Aldığı kadar un ilave edip biraz yapışkan bir hamur elde edene dek yoğurun ve ılık ortamda üzeri örtülü vaziyette 20-25 dk. dinlendirin.

Dinlenen hamuru yumurta büyüklüğünde bezelere ayırın(ort. 24 tane çıkar). Üzerlerine elinizle bastırıp içine arzuya göre peynir, kıyma veya patatesli iç harcı koyup kapatın ve hamurları tepsiye aralıklarla dizip 1 saat daha tepside dinlendirin.

Hazırlanan poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürüp çatalla ezerek şekillendirin (artı şeklinde)
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dakika pişirin.
Afiyet olsun.

24 Şubat 2009 Salı

ŞEKER HAMURLU İLK PASTA DENEMEM













Uzun zamandır Chef's eğitimlerinden fotoğraflar yüklemek istiyordum ama sıra ancak geldi. Fotoğraflara sondan başlamak istiyorum. İlk şeker hamurlu pastamı paylaşmak istiyorum.

Cemil usta şeker hamurlarını renklendirirken ben de bir yandan, renklendirilmiş olanlarla penguen yaptım. Pastamın temasıyla çok uyuşmasada penguenimi pastanın üzerine kondurdum valla :)
Bunlarda kurstan arkadaşlarım Aylin ve Sibel in pastaları.

16 Şubat 2009 Pazartesi

Şeftali Kurabiyeler


Şeftali şeklindeki kurabiyelerim biraz uğraştırsada çok beğenilmiş olması ve kapış kapış yenmesi yapılmaya değerler listesinde yerini almasına yetti. Tarif basit gibi gözükse de piştikten sonra renklendirmesi oyalıyor. Haydi kolay gelsin


Malzemeler

250 g. margarin (oda sıcaklığında)
1 su bardağı pudra şekeri
1 yumurta
1 kabartma tozu
1 vanilya
Aldığı kadar un

İçi için : ceviz

Üzeri için:

1 su bardağı tozşeker
Sarı ve kırmızı gıda boyası
Karanfil


Tüm malzemeyi yumuşak bir hamur olana dek yoğurun.

Ceviz büyüklüğünde bezeler koparıp yuvarlayın.

Her bir parçayı avucunuzun içinde ezip, minik kase şeklini verin ve ortasına ceviz yerleştirip ikinci çukur parça ile kapatın.

Yağlı kağıt serili tepsiye dizin ve karanfillerle şeftalilerin çöpünü yapın.

Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 10-15 dakika pişirin.

Pişen kurabiyeleri tel ızgara üzerine alıp soğutun ve sulandırılmış sarı, kırmızı gıda boyalarıyla dilediğiniz şekilde renklendirip ıslakken hemen tozşeker dolu kapta tamamen şekere bulayın.

Kurabiyeleriniz hazır.

Afiyet olsun.

2 Şubat 2009 Pazartesi

Yeşil Çaylı Limonlu Biskotti


Tarifler birikince yöntemi bu şekilde buldum. Önce resimleri eklemek, tarifleri başka bahara ertelemek şeklinde :D

Artık tarif zamanı bir parça el atmazsam eklemem gereken tarif desteleri arasında kaybolacağım. Bir yandan da yaklaşan sevgililer günü ve yapılmayı bekleyen "aşk kurabiyeleri" siparişleri ve fotoğraflanmayı bekleyen minik, sevgi dolu kurabişler. Onlar da çok yakında burada olacak :)

Yeşil çaylı kurabiye tarifini DESSERTS MAGAZINE den aldım ve limon eklemek iyi bir fikir gibi geldi. İyiki de eklemişim enfes oldular diyebilirim. Evde en kısa sürede tüketilenler arasında birinci sırayı kaptı bile. Yapımı da gayet basit. Haydi mutfağa

MALZEMELER :

3/4 cup / 2,25 oz. / 65 g. pudra şekeri

5 oz. / 142 g. margarin (oda sıcaklığında)

8,5 oz. / 241 g. un

3 yumurta sarısı

2 süzen poşet yeşil çay

1 limon kabuğu rendesi

1 vanilya

1 cup / 1 su bardağı toz şeker (üzeri için)

YAPILIŞI :

Bir kapta pudra şekeri ve margarini yoğurun.

Kuru malzemeleri de ekleyip, öğütülmüş yeşil çayı poşetinden çıkarıp karışıma direk dökün ve yoğurun.

Hamuru 2 parçaya bölün ve yuvarlayarak fitil şekline getirin.

Toz şekere bulayarak, buzdolabı poşetine sarın ve derin dondurucuda 20 dakika kadar sertleşene kadar bekletin.

Buzluktan alınca ince ince dilimleyerek yağlı kağıt serili tepsiye dizin.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 12-15 dakika pişirin.

Afiyet olsun.

** İster hemen pişirip tüketin isterseniz fitil şeklinde buzlukta muhafaza ederek, süpriz gelen konuklarınıza buzluktan çıkarıp 15 dakikada hazırlayıp ikram edin.

Meyveli Biscotti (Selanik Gevreği)


Tarif
Cafe Fernando'dan aldım. Yapmak için beni çeken en önemli öğesi, hava almaz kapta bir hafta muhafaza edilebiliyor olmasıydı. Biscotti diye anılsada lezzeti aynı bildiğimiz Selanik gevreği işte.


Yalnız bir dahaki sefere daha ince kesmek için notumu aldım bile :)
Cenk in fotoğrafları beni yanılttı masumum :)

MALZEMELER:

3 su bardağı un

2 tatlı kaşığı kabartma tozu

1 çay kaşığı tuz

60 g. tereyağı

1 su bardağı toz şeker

4 yumurta (1 i üzerine)

2 tatlı kaşığı vanilya esansı

1 kase sıcak suda yumuşatılmış meyve kurusu

YAPILIŞI :

Un, kabartma tozu ve tuz bir kaba elenip hazırlanır.

Ayrı bir kapta tereyağı ve şeker birlikte köpük köpük olana dek çırpılır.

3 yumurta tek tek eklenerek karışıma yedirilir ve vanilya esansı katılır.

Unlu karışım eklenip karıştırılır.

En son yumuşatılmış kuru meyveler eklenip kaşıkla karıştırılır.

Eller iyice unlanarak hamur 2 parçaya bölünür ve yağlı kağıt serili tepsiye baton şekli verilerek yerleştirilir.

Üzerlerine yumurta sürülüp biraz şeker ve file fındık serpilir, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirilir.

Fırından alınınca soğumaya bırakılır ve verev şekilde incecik dilimler kesilerek fırının tel ızgarasına dizilir.

30 dakika daha 150 derece fırında kurutulur.